Наталя Уварова

Діамант потребує гідної оправи

Понеділок, 30 січня 2012 14:35
Прем’єра в селі

Прем’єрами тішить не лише наш Тернопільський академічний обласний драматичний театр імені Тараса Шевченка. У Великому Глибочку Тернопільського району артисти народного аматорського театру показали виставу «Шахрайки» за п’єсою Наталі Уварової.
Прем’єра в селі — подія особлива. А тому в місцевому будинку культури зібралося багато глядачів. Їм дуже сподобалася вистава про сучасне життя, його проблеми, зокрема найболючішу серед сільської молоді, яка приїхала підкорювати місто, — брак грошей. Режисер-постановник п’єси Дмитро Чоповський, корифеї Великоглибочецького народного аматорського театру Дарія Пельчар, Марія Гарматій, молоді сільські актори — студенти тернопільських вузів — забезпечили великий успіх вистави, грали з вогником, переконливо, не залишили байдужим нікого. Тому сільські поціновувачі прекрасного вітали самодіяльних артистів бурхливими оваціями.
Попри те добре враження, що залишилося від вистави, прем’єра оголила і деякі проблеми Великого Глибочка, зокрема аварійний стан місцевого будинку культури. Стіни в сільській царині мистецтва потріскались від часу останнього ремонту. У дощову погоду на голови глядачів може потекти вода, бо дах також потребує ремонту.
Директор будинку культури Людмила Пацій каже, що перші кроки щодо розв’язання проблеми зроблено: з допомогою сільського голови Богдана Закітнюка виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт і реконструкцію закладу культури. Проте коштів на її реалізацію немає поки що ні в районному, ні в якому іншому бюджеті. Тим часом проблеми час від часу використовують майбутні депутати під час кампаній чи претенденти на високі чини. Пообіцяють допомогти, щоб через деякий час забути. А клуб як світив зашкарублими стінами, так і світить досі.
Прем’єра вистави «Шахрайки» у Великому Глибочку довела, що мистецтво потрібне, як хліб насущний. У селі багато людей творчих, цікавих, талановитих. Віриться, що знайдуться меценати, які допоможуть відремонтувати місцевий будинок культури. І той діамант, яким є Великоглибочецький народний аматорський театр зі сторічною історією, буде мати гідну оправу.
Галина ЮРСА.
«Вільне життя плюс», №7 (15327) від 27.01.2012 р.